Nieuwe Apple Macbook Pro en MacBook Air met M1 of M2 processor ondersteunen maar maximaal 1 extern beeldscherm via Thunderbolt 3 of 4

Dat betekent dat als je wil werken met twee externe beeldschermen, dat dit niet meer  mogelijk is met  Thunderbolt 3 of Thunderbolt 4 docking stations en de standaard USB-C-Adapters.

De vorige modellen met Intel processor, de M1 Pro en M1 Max ondersteunen wel standaard werken op meerdere beeldschermen via Thunderbolt 3 of Thunderbolt 4 docking stations en standaard USB-C-adapters.

Het is nog niet helemaal bekend wat de oorzaak is. Maar het vermoeden is beperking in de Thunderbolt 3 controller of de M1 /M2 processor. Het grote voordeel van  de M1/M2 chipset is de hogere snelheid én verbruikt minder stroom. Hierdoor gaat de accu bijvoorbeeld langer mee.

Kan je twee beeldschermen aansluiten op MacBook Pro en MacBook Air met M1 of M2 processor?

Gelukkig is het alsnog mogelijk om meerdere beeldschermen te koppelen aan MacBooks en MacBooks Air met M1 of M2

Hoe? Door gebruik te maken van USB docking stations die zijn voorzien van DisplayLink technologie. DisplayLink is ondertussen een standaard geworden voor het aansluiten van beeldschermen op alle  USB poorten.
Extended Mode Voor zowel USB-A en USB-C. Ongeacht of de USB poort nu wel of niet video (Ook wel DisplayPort of Alt-DP genoemd) ondersteunt.

Aangezien de MacBooks en zijn uitgerust met een USB-C (Thunderbolt 3) poort, sluit je dus eenvoudig een USB Docking Station met Displaylink aan.

Hierdoor kan je meerdere beeldschermen aansluiten en op elk scherm multi-tasken.

Voordeel DisplayLink

Groot voordeel van Displaylink is dat dit geschikt is voor alle Laptops, MacBooks, Chromebooks die draaien op MacOs, Windows, Ubuntu, Chrome OS of android.

Voor elk van deze platformen heeft DisplayLink geschikte drivers. Voor sommige platformen is DisplayLink al standaard opgenomen. voor overige platformen is het heel eenvoudig de  betreffende Displaylink  driver te dowloaden.

USB Docking stations voor nieuwste MacBook Pro en Macbook Air met M1 of M2

Hier vindt je  een selectie van geschikte  USB Docking Stations voor MacBook Pro en MacBook Air voor koppelen en werken op meerdere beeldschermen: