Regelmatig krijgen wij als USB-C Speciaalshop vragen over onze producten, maar ook over ontwikkelingen in de markt. Een vaak gestelde vraag is: “Hoe snel is een USB-C aansluiting eigenlijk?”. Hier leggen we kort uit hoe snel USB-C is en wat jij moet weten.

Hoe snel is USB-C?

De snelheid van USB-C is afhankelijk van het type USB-C connectie dat gebruikt wordt. Er is niet 1 vaste snelheid, deze varieert op basis van de USB versie (USB 3.0, etc) die jij hebt. De snelheid verhoogd met bijna iedere versie upgrade. De verschillende snelheden per USB-versie staan hieronder opgesomd:

USB Versie (aansluiting) Overdrachtsnelheid (max)
Usb 2.0 (vierkante vorm) 480 Mb/s
Usb 3.0 (vierkante vorm, blauw) 5 Gb/s
USB-C – Type 3.1 Gen 1 (rond) 5 Gb/s
USB-C – Type 3.1 Gen 2 (rond) 10 Gb/s
USB-C – Type 3.2 – Thunderbolt 3 (rond) 40 Gb/s

Je ziet hier goed hoe de ontwikkelingen zijn verlopen, maar ook hoe groot de sprong is tussen USB-C (ook wel type 3.1 genoemd) en Thunderbolt (USB-C 3.2). De USB-C snelheid van overdracht die genoemd wordt is de maximaal te halen snelheid. Dit ligt aan het feit dat de overdrachtssnelheid door verschillende zaken wordt beïnvloedt.

Wat beïnvloedt de snelheid van USB-C?

Een USB-C aansluiting is alleen zo snel als het langzaamste deel toelaat. Het gebied van USB bestaat uit een complex systeem van controllers, software drivers, hubs, poorten, kabels en externe apparaten. Het is dus belangrijk dat alle apparaten en tussensystemen (zoals kabels of hubs) de hoogst haalbare snelheid aankunnen.

Als één component niet compatibel is met de hoogst haalbare snelheid (zoals type 3.2 Thunderbolt 3), dan zal de USB-setup dalen tot een lagere snelheid. Zorg er dus voor dat alle systemen naadloos op elkaar aansluiten voor de gewenste datatransmissiesnelheid!

De hardware kant: de meeste grote merken (Apple, Samsung, HP, Dell) investeren in de laatste versie van USB-C. Bekijk goed de specificaties van de hardware die je aankoopt om te bepalen welke overdrachtssnelheid je zou kunnen behalen.

De USB-C hub of kabel kant: dit speelt ook vaak een belangrijke rol, aangezien een gekochte kabel niet de maximale datatransmissie kan behalen óf dat de fabrikant of tussenhandel niet de juiste versie (of kwaliteit) communiceert.

Wil je voor maximale USB-C snelheid gaan? Kies dan voor een USB-C Hub of enkele USB-C Adapter. Wij leveren de laatste modellen met ondersteuning voor de meest recente protocollen. Je bent gegarandeerd van de snelste koppelingen met onze USB-C producten.

Bekijk direct de USB-C Hubs & Adapters:

 

Laat een reactie achter

4 reacties op “Hoe snel is USB-C?

 1. Peter Liedorp

  Hoi Bart,
  Ik heb een betrouwbare LaCie backup drive die nu is aangesloten op een Mac middels FireWire.
  De nieuw aangeschafte Mac kent die poort niet; ik zoek een kabeltje FireWire naar USB-C of Thunderbolt….
  Bestaat zoiets wel? of hoe anders op te lossen??

 2. Peter Liedorp

  Beste Levi,
  Misschien was ik niet duidelijk genoeg…voor de zekerheid nog ff Apple gebeld,
  Volgens hen heb ik 2 artikelen nodig:
  – 1 adapter Thunderbolt-3 naar Thunderbolt-2
  – 1 adapter Thunderbolt-2 naar FireWire

  hebben jullie deze artikelen en wat kosten ze?

  groet, Peter.