Heb je onlangs een nieuwe laptop of Apple MacBook gekocht of wil je er een kopen? Een van de zaken die hierbij komt kijken is de (relatief nieuwe) USB-C Aansluiting op je apparaat, die het inn geval van bijvoorbeeld een MacBook zelfs onmogelijk maakt je oude randapparatuur te koppelen.

Gelukkig biedt de nieuwe USB-C aansluiting veel mogelijkheden om achterwaartse compatibiliteit (backward compatibility) te realiseren met je oude apparaten.

Welke USB-C Hub is voor jouw geschikt? Er zijn meerdere dingen om rekening mee te houden.

De mogelijkheden van een USB-C Hub

Een van de mogelijkheden van je USB-C aanlsluiting is een enkelvoudige, ook wel 1-op-1 – adapter aan te schaffen. Dit werkt bijvoorbeeld voor een USB-C naar HDMI, USB-C naar VGA of USB-C naar USB 3.0 aansluiting te realiseren. De kans is echter groot dat je in de toekomst méérdere van deze aansluitingen hebt. In dat geval zul je voor iedere omzetten een losse kabel of USB-C adapter moeten aanschaffen.


Een enkele adapter kan genoeg zijn, zoals deze USB-C naar HDMI adapter. Maar heb je hier wel genoeg aan? Misschien wil je later andere poorten gebruiken. Daarom kan een Hub een goede investering zijn.

Een alternatief is een USB-C Hub! Dit is een all-in-one of multipoort adapter, met meerdere aansluitingen op 1 apparaat. Zo bespaar je kosten op de lange termijn & kun je al je oude apparaten koppelen met je moderen Macbook of laptop. Daarnaast is er geen wirwar van kabels, maar slechts 1 device dat alles combineert.

Mocht design een belangrijk aspect voor je zijn én bezit je een Macbook? Dan is een Macbook Dock mogelijk een visueel aantrekkelijke optie, die ook vele aansluitingen combineert.

De MacBook Pro Dock X is een stylish hub zonder kabel.

Hoe kies je de beste USB-C Hub?

  1. Kies voor een apparaat met alle aansluitingen die je nodig denkt te hebben. Een enkele, grotere investering is uiteindelijk goedkoper dan in een paar jaar meerdere losse adapters te moeten kopen.
  2. Wat kan jouw USB-C poort? Niet alle hubs zijn perse geschikt. Is het een Thunderbolt 3 poort, dan kun je alle hubs aansluiten.
  3. Welk type laptop of apparaat bezit je (Macbook, iPad of Windows/HP/Dell). Sommige ASUS laptops zijn alleen compatibel met hun eigen ASUS hubs.
  4. Matcht de hub in kleur met jouw apparaat? Zit er een lelijk merklogo op?

Laat een reactie achter