Geplaatst op 4 reacties

Wat is nu het verschil tussen USB-A en USB-C?

USB-C de opvolger van USB-A

Bijna iedereen is wel bekend met de vertrouwde rechthoekige USB-A (oftewel Universal Serial Bus)  aansluiting.   Al jaren worden hiermee muizen, toetsenborden, harde schijven, USB-Sticks en vele andere randapparatuur verbonden met haar of zijn computer of laptop.

Sinds een paar jaar heeft ook USB-C zijn intrede gedaan. De MacBooks zijn er al standaard mee uitgerust. Nu zie je ook dat andere fabrikanten hun devices uitrusten met USB-C aansluitingen.

Maar wat is nu het verschil tussen USB-A en USB-C?  Wat schieten wij er nu mee op? Dat zetten we in dit artikel  kort op een rijtje.

Overzicht USB-A aansluitingen

USB-A overzicht

 

 

 

 

 

 

De USB type A is de bekendste van alle soorten USB.  Veelal in de volksmond “USB3” of “USB3.0” genoemd. De poort is een rechthoek en heeft een witte (2.0) of blauwe (3.0)  bovenkant. De USB type A heeft drie varianten, namelijk USB-A 2.0, USB-A 3.0 en USB-A 3.1.

De 2.0 versie van USB is heeft de langzaamste data-overdracht, namelijk 480 Mbit/s. Doordat deze kabel maar 4 aders bevat is de snelheid veel lager dan de 3.0 versie van USB-A. Deze 3.0 versie heeft namelijk een snelheid van 5 Gbit/s. Dat komt omdat deze USB 10 aders bevat in plaats van 4 zoals zijn voorganger. USB-A 3.1 is zelfs nog sneller, deze heeft een data-overdracht van wel 10 Gbit/s! Voor USB-A poorten zijn er vele adapters om bijvoorbeeld HDMI, VGA, Ethernet en andere apparatuur te koppelen. Klik hier voor een overzicht.

 

USB-C de nieuwe standaard

 

USB type C, ofwel USB-C, is de upcoming standaard voor aansluitingen en  opladen van Laptops, Computers, Tablets en Smartphones.  Anders dan de USB type A en B heeft USB-C geen boven of onderkant.

Het grootste verschil tussen USB-C en andere types USB is de snelheid van data-overdracht. De eerste generatie USB-C heeft een snelheid van 5 Gbit/s  (USB-C gen. 1) en de tweede generatie heeft 10 Gbit/s (USB-C gen. 2).  Met Thunderbolt 3 kan  zelfs een snelheid worden gehaald 40Gbit/s!

Per device verschilt het wat een USB-C poort kan!  Het kan bijvoorbeeld een beeldscherm aansluiten, opladen en dataoverdracht ondersteunen. Het kan dus alleen wel zo zijn dat jouw USB-C poort slechts maar 1 functie ondersteunt.  Zoek in je manual op of Video, Opladen en welke datasnelheid wordt ondersteunt.

Omdat USB-C nog nieuw is zijn er gelukkig veel adapters die je oude  USB-A toetsenbord , harde schijf, scherm, etc kunnen aansluiten op je nieuwe laptop of MacBook. Klik hier voor een overzicht met USB-C adapters.

 

 

Hoe zit dat met Thunderbolt 3 en USB-C?

Thunderbolt 3 is de ultieme versie van USB-C. Het is het alles-in-één-pakket. Thunderbolt 3 is standaard uitgerust op  jouw MacBook en de nieuwst IPad.

Bij elke Thunderbolt 3 poort zitten dus gegarandeerd verschillende functies inbegrepen zoals:

 • Gegevensoverdracht tot wel 40 Gbit/s
 • Ondersteuning voor 2x 4K UltraHD beeldschermen
 • Opladen van het hoofdapparaat
 • Video output van HDMI, DVI, DisplayPort en VGA

Dat is niet niks en momenteel is daarom de Thunderbolt 3 een van de beste USB-C interfaces tegenwoordig.

 

4 gedachten over “Wat is nu het verschil tussen USB-A en USB-C?

 1. kan ik thunderbolt 3 gebruiken op android-apparaten (lader en tablet) en verbinden met window-computers?

  1. Hallo Don,

   Thunderbolt 3 heeft altijd een USB-C connector. Opladen gaat altijd met een USB-C naar USB-c kabel (Thunderbolt 3 kabel is ook zoek).
   Data – overdracht is ook mogelijk met een USB-C naar USB-C kabel. Maar het android apparaat moet natuurlijk wel ondersteunen dat het data kan verzenden. Wat wil je aansluiten op de Windows computer? Heeft deze een usb-c connector?

 2. Goedendag, mijn vraag is hoe kan ik zonder de mini jacket deze telefoons aansluiten op een auxingang van mijn autoradio of bijv: een versterker. Is de usb c daar ook geschikt voor. Of is daar een adapter voor.

  1. Hallo Bert, nee de usb-c adapter is daar helaas niet geschikt voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *